Per una reobertura completa dels CAP de Vallirana i Cervelló

Comunicat de Junts per Vallirana

La crisi sanitària derivada de la Covid-19 va forçar a la regió sanitària a elaborar un pla de contingència que va incloure el tancament de diferents CAP i centres locals de la comarca. Els CAP de Vallirana i Cervelló no van ser excepció, i es van tancar al públic a l’inici de la pandèmia per qüestions d’organització de recursos, traslladant el punt d’atenció continuada al CUAP de Sant Vicenç (CAP El Serral). Tot i que ambdós centres han recuperat part de la seva atenció a la ciutadania, no coneixem encara la data de la reobertura completa, menys encara una resposta clara a les reivindicacions que feien ambdós municipis abans de la pandèmia, a saber: a Vallirana es reclamava el retorn del servei d’urgències 24 h per exemple, i en el cas de Cervelló una correcció en el dèficit d’atenció de medicina general i servei de pediatria.

Tot i que segons l’Institut Català de la Salut, la voluntat és tornar gradualment a la normalitat després que aquest estiu encara es comptabilitzessin 447 centres tancats a tot Catalunya, durant aquest temps les queixes d’usuaris i professionals han augmentat pel que consideren una manca d’accés als serveis de Salut per part de la ciutadania. Els tancaments totals o parcials dels centres sanitaris han afectat sobretot a les persones grans, que s’han vist obligades a desplaçar-se perquè les puguin visitar; han afectat en la qualitat del servei, davant la impossibilitat moltes vegades d’atendre presencialment consultes que requereixen el contacte cara a cara amb el metge de capçalera; i el servei telefònic no ha estat exempt de queixes per la seva sovint deficient operativitat. Però no només els ciutadans patim aquesta actual gestió, fruit en part per una dècada de retallades i una degradació sistemàtica del sistema sanitari públic. La sobrecàrrega de treball dels professionals és ben coneguda, fet que els empeny a un esgotament continu i sense perspectives de millora al curt termini. Consegüentment, i sis mesos després de començar la pandèmia, les queixes han donat pas a manifestacions i protestes per exigir al Departament de Salut la reobertura dels centres, més recursos i professionals per garantir una atenció adequada i un entorn laboral digne per als professionals de la salut. Al ple del 2 de juliol, el Parlament mateix instava el Govern de la Generalitat a “reobrir tots els centres d’atenció primària i consultoris tancats per necessitats de personal i de gestió durant la pandèmia”.

Vallirana i Cervelló no tenen competències pròpies sobre el sistema públic de salut, però totes i tots tenim l’obligació de vetllar perquè aquest sigui operatiu i de qualitat, on es garanteixi l’accés gratuït i universal al mateix. Ambdós municipis, petits i d’infraestructures sanitàries limitades, necessiten un correcte funcionament dels seus centres de salut per garantir al dret a la Salut a tota la ciutadania. És per tot això que, i atès que no coneixem la data de la reobertura completa dels CAP de Vallirana i Cervelló, menys encara una resposta clara a les reivindicacions que feien ambdós municipis abans de la pandèmia, fem una crida primer a donar suport a les mobilitzacions dels professionals de la Salut i segon a exigir al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya la reobertura completa i immediata del CAP de Vallirana i Cervelló amb els mateixos serveis, dies i horaris que abans de l’inici de la crisi sanitària provocada per la Covid- 19, garantint totes les mesures de seguretat, així com una resolució favorable als dèficits sanitaris dels CAP de Vallirana i Cervelló.

Des de Junts per Vallirana agraïm a tot el personal sanitari l’esforç que han fet durant tots aquests mesos d’emergència sanitària per cuidar de totes i tots nosaltres. Exigirem al Govern de la Generalitat de Catalunya que treballi i faci efectiu unes condicions laborals justes, tal com fa anys que reclamen, i unes inversions adients en el sistema públic català que garanteixin un accés digne al servei universal de la salut.

A %d bloguers els agrada això: