Sobre els Pressupostos Municipals de 2019

Els Pressupostos Municipals de 2019 han estat aprovats al darrer ple municipal de novembre. Des de Junts per Vallirana, però, vam votar “abstenció” per diversos motius. A continuació detallem algunes de les principals característiques -i mancances- del pressupost que han propiciat el nostre vot.

En primer lloc, des de Junts per Vallirana defensem la remunicipalització de serveis tan cabdals com el subministrament d’aigua o la recollida d’escombraries. La gestió d’aquests hauria de ser pública, transparent i eficient. De fet, el pressupost del 2019 preveu un nou contracte del servei d’escombraries i neteja viària perquè l’actual expira en breu. I l’equip de govern no ha tingut voluntat d’avançar cap a una gestió pública d’aquest servei.

En segon lloc, les partides destinades a serveis socials no s’han incrementat proporcionalment. Degut a la notable disminució en el capítol de les inversions, entenem que els recursos destinats a benestar social haurien d’augmentar. A més, si bé és cert que es produeix un increment en les partides destinades a plans d’ocupació, percebem, com ja vam comentar en pressupostos anteriors, que la promoció de les cooperatives ha desaparegut de la vida municipal; un aspecte que valorem negativament. Recordem que l’impuls de les cooperatives va ser fruit del treball i de la voluntat d’activistes del 15M i de cooperatives actives al poble.

Per últim, valorem positivament l’increment de la partida destinada als pressupostos participatius, que passa de 75.000 a 200.000 €. La crítica pública realitzada per alguns grups de l’oposició als límits dels anteriors, així com la participació dels veïns i veïnes a la primera edició, han tingut el seu efecte. D’altra banda, tot i que valorem positivament partides concretes -1.500 € destinats a acolliments dones víctimes de violència, per exemple- per combatre la violència masclista, creiem que és necessari augmentar-les per acabar amb aquesta lacra social.

A %d bloguers els agrada això: