Per una Vallirana lliure de Glifosat

per Omar Rodríguez

Moltes administracions locals utilitzen herbicides d’acció ràpida per eliminar les denominades “males herbes” amb el propòsit, d’una banda, de netejar els parcs i jardins i, de l’altra, com a mesura de prevenció d’incendis forestals. Una pràctica, no obstant això, que presenta efectes perjudicials per a la salut dels veïns i veïnes i per al nostre medi ambient: diversos estudis i investigacions demostren la toxicitat, els perills i els efectes adversos d’aquests productes químics, entre els quals cal destacar les afeccions i malalties que produeixen, com per exemple danys genètics, trastorns reproductius, toxicitat subaguda i crònica o carcinogènesis.

A Vallirana, com en altres municipis, s’empra el glifosat (el Roundup és el més utilitzat i el produeix Monsanto, multinacional productora d’agroquímics a gran escala), un herbicida total no selectiu que és molt soluble en l’aigua, s’infiltra en el sòl amb molta facilitat i és molt tòxic per als animals domèstics o la fauna aquàtica. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el glifosat ha estat decretat com a producte cancerígen per als éssers humans. A més, cal tenir en compte que els herbicides fabricats amb glifosat incorporen altres substàncies també cancerígenes, com per exemple el Nitrós. En aquesta línea, és necessari destacar que l’ús desmesurat de glifosat i d’herbicides tòxics ha contaminat greument les aigües de Catalunya i és una de les causes directes de la mort massiva d’abelles arreu del món.

En el ple municipal de setembre el grup de Junts per Vallirana va presentar una moció per eradicar l’ús del glifosat i altres herbicides tòxics en el terme municipal de Vallirana. La moció va ser aprovada per unanimitat i contempla la necessitat d’avançar cap a alternatives ecològiques més adequades per a la salut de les persones i del medi ambient. ¡Un pas més per avançar cap a un municipi respectuós amb la salut i amb criteris de sostenibilitat!

A %d bloguers els agrada això: